Nikolai Astrup: Veien hjem

En kunstner bør se naturen slik som et barn, hevdet Astrup. «Nikolai Astrup – Veien hjem» ser nærmere på kunstnerens utvikling mot det naivistiske gjennom tidlige arbeider. Flere er aldri før vist for publikum.

Hvorfor brukte Nikolai Astrup farger på en spesiell måte? Og hvordan oppsto hangen til å gjengi fantasifulle og mystiske detaljer i landskapene? I 2016 lanseres Nikolai Astrup internasjonalt gjennom en stor utstilling i London, Emden og Oslo. Mens store deler av samlingen er på turné, viser KODE «Nikolai Astrup – Veien hjem», en helt ny presentasjon av Astrups kunst med fokus på tidlige arbeider.

Astrup beholdt og samlet barnetegningene sine i to store bøker, som han senere brukte til inspirasjon i sitt arbeid. Bøkene vises nå frem for første gang. Flere av Astrups kunstneriske inspirasjonskilder, som verk av J.C. Dahl og Harriet Backer, presenteres også, sammen med ungdoms- og studiearbeider. Etter studietiden i Kristiania og Paris (fra 1899–1902) erklærte Astrup seg som en «naturalistisk naivist». Utstillingen sporer kimen til dette begrepet og viser hvordan Astrup havnet mellom to av samtidens motstridende kunstretninger: den akademiske landskapstradisjonen og den tidlig-modernistiske abstraksjonen.

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Nikolai Astrup