Nikolai Johannes Astrup (1880–1928)

1904  - Lite selvportrett

1880

Født i Kalvåg i Bremanger, Nordfjord, som eldste sønn av prest Christian Astrup (1844–1920) og hustru Petra Constanse, født Lodtz (1860–1930).

1883
Familien flytter til Ålhus i Jølster, hvor Christian Astrup har fått sogneprestembetet. Våningshuset i prestegården er råttent og trekkfullt, noe som trolig bidrar til at Nikolai utvikler kronisk astma.

1895
Nikolai Astrup reiser til Trondheim for å gå på Katedralskolen. Det forventes at dette er starten på en presteutdannelse.

1897
Etter en middelmådig eksamen på latinlinjen vender han tilbake til Jølster og blir huslærer for sine yngre søsken. I tillegg tegner, fotograferer og maler han, og lager mønstre til veggtepper som moren vever.

1883b

1899
Om høsten skriver han seg inn ved Den kongelige tegne- og kunstskole (Tegneskolen) i Kristiania. Første grafiske forsøk med raderinger. Begynner på Harriet Backers private malerskole hvor han utfører aktstudier og studiehoder, også i olje. I feriene reiser han hjem til Jølster for å male.

1901
Stiller ut for første gang på Kristiania Kunstforenings vårutstilling. Avslutter oppholdet på Backers skole. Studiereise med Schous stipend til en rekke tyske museer og samlinger. Gripes av bildene til symbolisten Arnold Böcklin. Reiser til Paris og blir elev av Christian Krohg ved Académie Colarossi. Blir opptatt av kunstnere som Henri Rousseau, Maurice Denis, Paul Gauguin og Katsushika Hokusai.

1902
Reiser hjem til Jølster og bor i prestegården frem til 1911. I anbefalelsesbrevet fra Christian Krohg står det: «Jeg tror om ham, at han vil bli den som best vil hevde den

1895 katedralskolen trondheim

norske kunsts stilling både hjemme og i utlandet.»

1904
Skjærer sine første tresnitt: Lite selvportrett og Foss og bre.

1905
Første separatutstilling, i Blomqvists kunsthandel i Kristiania. Utstillingen er en suksess. På Eilif Peterssens initiativ kjøper Nasjonalgalleriet Stabbur i Jølster. Får i oppdrag fra Gyldendal å illustrere Bjørnstjerne Bjørnsons Bondefortellinger. Lager en rekke pennetegninger før han sier fra seg oppdraget i 1907.

1906
Deltar i «Gruppe I» i Norsk Kunstutstilling i København, etter invitasjon fra Erik Werenskiold.

1907
Våningshuset i prestegården rives endelig på anbefaling fra distriktslegen og sunnhetskommisjonen. Gifter seg med Engel Sunde (1892–1966) lillejuleaften og hun flytter inn i prestegården.

1908
Reiser til London med Henrichsens legat. Blir grepet av John Constables malerier. Andre separatutstilling, i Bergens Kunstforening. Begeistret mottakelse. Selger verk til blant andre Rasmus Meyer.

1911
Tredje og siste separatutstilling, i Kunstnerforbundet i Kristiania. Veldig gode omtaler. Reiser til Berlin med Houens legat. På hjemreisen maler han fra gården Astrup i Slesvig, hvor slekten kommer fra. Begynner å utforske sjangeren han selv omtaler som ’stillebensinteriør’. Det første barnet, Kari, blir født.

1912
Flytter med familien og en tjenestejente til nybygd hus på Myklebust.

1914
Oppgir boligen på Myklebust etter problemer med grunneieren. Flytter til Sandalstrand. Fortsetter å arbeide i atelieret på Myklebust. Den førstefødte sønnen oppkalles etter symbolisten Arnold Böcklin.

1916
Reiser med kollegene Moritz Kaland og Nils Krantz til København og Stockholm, besøker blant andre maleren Prins Eugen.

1919
Mottar reisestipend fra Conrad Mohrs legat, men må utsette reisen på grunn av sykdom og andre hensyn.

1922
Reiser sammen med Engel via Tyskland og Italia til Algerie. Sønnen Per Alger blir født under oppholdet.

1928
Dør 47 år gammel av lungebetennelse, etter lungesvekkelse ved tuberkulose og astma gjennom hele livet.

1965
Sandalstrand blir solgt til Jølster kommune, og i henhold til Engels ønske gjøres stedet om til et permanent museum for Nikolai Astrups liv og verk: Astruptunet.

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Nikolai Astrup